Home

Hebben er in Nederland ooit dinosauriŽrs geleefd?

Allerlei sauriŽrs

Gedurende het MesozoÔcum, ongeveer 250 tot 65 miljoen jaar geleden, was de aarde bevolkt met allerlei reptielen of sauriŽrs. De huidige diversiteit van de zoogdieren en vogels tezamen is waarschijnlijk net zo groot als die van de sauriŽrs toentertijd. De rol van de vogels werd vervuld door de vliegende reptielen (PterosauriŽrs). In zee zwommen vishagedissen (IchthyosauriŽrs), maashagedissen (MosasauriŽrs), en slanghagedissen (PlesiosauriŽrs). Op het land liepen de dinosauriŽrs rond.

Dinosaurus betekent letterlijk verschrikkelijke hagedis. Binnen de groep van dinosauriŽrs bestonden allerlei vormen. Er waren dieren ter grootte van een kip, tot reuzen van 25 meter of meer. Naast vleeseters, waarvan de Tyrannosaurus rex de bekendste is, kwamen ook planteneters voor, zoals de Camarasaurus en de Edmontosaurus.

Voorkomen in Nederland

Nederland is geologisch gezien erg jong. Ons land is grotendeels in de laatste twee miljoen jaar gevormd. Aangezien de dinosauriŽrs 65 miljoen jaar geleden uitstierven, is het dus niet te verwachten dat we hier dino's kunnen vinden. Toch zijn er wel sauriŽrs gevonden. Bij Winterswijk en bij Maastricht komen oude aardlagen aan de oppervlakte. In deze aardlagen zijn de resten van MesozoÔsche reptielen gevonden.

De Nederlandse sauriŽrs

De afzettingen bij Winterwijk stammen uit de Trias periode, die duurde van zo'n 250 tot 210 miljoen jaar geleden. Bij deze Gelderse plaats zijn skeletresten gevonden van NothosauriŽrs. Deze sauriŽrs leefden in kustnabije wateren. De Nothosaurus van Winterwijk werd maximaal ťťn meter. Deze dieren worden echter niet tot de dinosauriŽrs gerekend. Ze waren meer verwant met de plesiosauriŽrs.

De Sint Pietersberg bestaat uit materiaal, dat zo'n 70 miljoen jaar geleden tijdens het Krijt in zee werd afgezet. Deze berg is de vindplaats van het eerste reuzenreptiel ooit gevonden, de 15 meter lange maashagedis of Mosasaurus. Ook de maashagedis is echter geen dinosaurus. Toch is er ook in de St. Pietersberg, namelijk uit de groeve Nekami, een echte dino gevonden. Het gaat om een aantal botten en een kaakfragment van een Orthomerus, een HadrosauriŽr, die verwant is aan de Edmontosaurus. Kennelijk was dit dier in zee terechtgekomen en daar gefossiliseerd.