Home

taak

Er is een telefoontje binnengekomen bij de Geologische SociŽteit (GS). De vraag is of de GS belangstelling heeft voor een collectie fraaie fossielen. De familie†van een overleden amateurpaleontoloog biedt een collectie fossielen aan, waaronder de resten van een gigantisch roofdier uit een ver verleden. De GS mag de fossielen hebben onder voorwaarde dat het materiaal tentoongesteld wordt.

Van welke dieren de fossiele overblijfselen zijn geweest is niet bekend. Ook informatie over vindplaats en ouderdom ontbreekt. Het enige wat de nabestaanden met zekerheid kunnen zeggen is dat de fossielen†gevonden zijn in Nederland en afkomstig zijn van ťťn vindplaats.
Ongedetermineerde fossielen zonder informatie over vindplaats en ouderdom hebben weinig wetenschappelijke waarde. Daarom vraagt het bestuur van de Geologische SociŽteit aan jullie (drie wetenschappers, lid van de GS) om een onderzoek in te stellen naar de herkomst, ouderdom en identiteit van de fossielen. Jullie vullen elkaar aan: een vertebraten paleontoloog gespecialiseerd in onderzoek†naar fossiele beenderen van gewervelde dieren, een evertebraten paleontoloog gespecialiseerd in onderzoek†naar fossielen van ongewervelde dieren en een geoloog voor onderzoek†naar het gesteente waar het fossiele materiaal in zit.
Jullie team wordt in de wandelgangen van de† Geologische SociŽteit al het† 'Dutch Dragon'-team genoemd, naar de enorme beenderen en schedel van het prehistorische roofdier.
Jullie brengen gezamenlijk verslag uit van jullie bevindingen. De resultaten zullen verwerkt worden in een tentoonstelling die handelt over de fossielen, met de 'Dutch Dragon' als blikvanger, en hun plaats in de geologische geschiedenis van Nederland.