Home

Een nieuwe soort maashagedis

Begin augustus 1998 ontdekte amateurpaleontoloog Rudi Dortangs in de ENCI-groeve bij Maastricht de resten van een grote mosasauriŽr. Eerder waren al losse onderdelen gevonden in de Maastrichtse kalkstenen uit het Laat-Krijt (99 tot 65 miljoen jaar geleden), maar al snel bleek het hier om iets bijzonders te gaan.

Schedel van Prognathodon staturator uit Maastricht © Natuurhistorisch Museum Maastricht

Er lagen meerdere botten van ťťn beest bijeen. Een opgravingsteam van het Natuurhistorisch Museum Maastricht en de Nederlandse Geologische Vereniging, Afdeling Limburg, ging aan de slag. In december van 1998 vond men ook de schedel. Haaien bleken het skelet gedeeltelijk uit elkaar te hebben getrokken. Niet alle onderdelen lagen daardoor op hun oorspronkelijke plaats. Het puntje van de snuit, de flippers en delen van de staart ontbraken. Met hulp van de Faculteit Aardwetenschappen†van de Vrije Universiteit Amsterdam werden de overgebleven delen in het voorjaar van 1999 geborgen. Pas in 2000 kon de schedel naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht worden overgebracht. Na de nodige voorbereidingen om het bijna zes ton zware blok mergel te kunnen huisvesten, kon het prepareerwerk beginnen.

Toen dit in 2001 klaar was, had het fossiel inmiddels de bijnaam BŤr. Paleontologisch onderzoek wees uit dat het fossiel geen Mosasaurus hoffmanni was, maar een nieuwe soort. BŤr kreeg dus ook een nieuwe naam: Prognathodon saturator. De resten van het ruim twaalf meter lange reptiel liggen in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.

Meer weten?

Klik voor meer informatie over de maashagedis of† dinosauriŽrs†op een van de volgende artikelen.

Maashagedis

Dino Argentino