Home

Hortus Botanicus Amsterdam

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 4.000 soorten planten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt.

Van alle plantensoorten op aarde is ongeveer 2% terug te vinden in de Hortus: op slechts 1,2 hectare vindt men planten uit maar liefst zeven verschillende klimaten. De Drieklimaten kas toont planten uit de subtropen, de woestijngebieden en de tropen. Daarnaast heeft de Hortus ook een aantal specialisatie collecties waaronder de CycadeeŽn. Deze groep primitieve planten ontstond ruim 300 miljoen jaar geleden - ver voor het dinosauriŽrtijdperk. Tegenwoordig behoren cycadeeŽn tot de bedreigde plantensoorten en worden ze wereldwijd beschermd. Ook de Hortus draagt daaraan bij. We kweken en vermeerderen de planten Ťn informeren het publiek over de noodzaak tot bescherming. CycadeeŽn zijn overal in de Hortus te vinden, van het terras tot de kassen. De grootste en oudste exemplaren staan in de monumentale palmenkas, zoals de ruim 300 jaar oude Oostkaapse broodboom (Encephalartos altensteinii).

Met zijn grote hoeveelheid planten is de Hortus een plek waar evolutie prachtig kan worden aangetoond. Als enige partner van het nationale Darwinjaar richt ze zich specifiek op planten.

Activiteiten in de Hortus: