Home

gewone schorpioenvlieg

gewone schorpioenvlieg

© Saxifraga - Sytske Dijksen<br/>**Deze afbeelding is op lage resolutie. Wilt u foto's met hogere resolutie: <a href="'http://www.saxifraga.nl'" target="'_blank'">www.saxifraga.nl</a>**

De mannetjes van de schorpioenvlieg zien er gevaarlijk uit met hun omhoog gekrulde staart. Zeker met het verdikte uiteinde lijkt die op de staart van een schorpioen. Ook hun puntige bek lijkt gemaakt om mee te steken. Ze zijn echter ongevaarlijk. Ze eten vooral dode insecten en honingdauw: de zoete uitscheiding van bladluizen.

Zijn staart gebruikt het mannetje tijdens de paring. Hij grijpt met het tangvormige uiteinde het vrouwtje vast. Daarna spuugt hij als 'bruidsgeschenk' een bruine vloeistof op een blad die het vrouwtje opdrinkt.

Het vrouwtje legt haar eieren in een kuiltje in de bodem. De larven lijken op donker gekleurde rupsen. Ze leven in gangen in de bodem waar ze dode insecten en ook plantaardige materiaal eten.

De gewone schorpioenvlieg behoort samen met ongeveer 360 soorten 'echte schorpioenvliegen'  en 170 soorten hangvliegen tot een aparte orde insecten.

Wetensch. naamPanorpa communis
Voedseldode insecten, honingdauw
Lengte25 - 30 mm

Dit paspoort is afkomstig uit de Dierenbibiliotheek van het WNF