Home

Loofbos

Belangrijkste kenmerken

Loofbossen worden gevormd door loofverliezende bomen. De bomen werpen in de herfst hun bladeren af, als gevolg van de afname in temperatuur en licht. Kaal overwinteren is een effectieve manier om vochtverlies door verdamping via de bladeren tegen te gaan. De nieuwe bladeren voor het voorjaar zijn al voorbereid in knoppen, die met schubben beschermd worden tegen kou en uitdroging.

Positie

Loofbossen beslaan ongeveer 5% van het landoppervlak op aarde. Gematigd loofverliezend bos wordt voornamelijk aangetroffen op het noordelijk halfrond: in Noordwest-, Centraal- en Oost-Europa, de oostelijke Verenigde Staten, Noord-China, Korea, Japan en het uiterste oosten van de Rusland. Op het zuidelijk halfrond komt loofbos alleen voor in zuidelijk Chili.

Klimaat

Loofbossen komen voor in gebieden met duidelijke seizoenswisseling. De winterperiode is niet extreem koud. Het groeiseizoen duurt 4 tot 6 maanden. Neerslag is variabel in hoeveelheid, maar valt wel het hele jaar door.

Planten en dieren

Behalve loofbomen groeien er ook struiken en kruiden in loofbossen. Vooral op open plekken in het bos, waar voldoende licht doordringt, komen kruiden voor. In de bomen leven vooral kleine knaagdieren en insecten, die zich voeden met plantaardig voedsel. Op de bosbodem leven grotere zoogdieren, zowel planteneters als roofdieren.

Leven in de loofbossen

In het voorjaar komt het kale bos tot leven. De bomen, maar ook de bodembedekkende kruidlaag, komen tot bloei. Omdat de bladeren van de bomen veel licht tegenhouden, sterft na de lente de kruidlaag af. Er groeit slechts een beperkt aantal boomsoorten. De bodem van een loofbos wordt elk najaar verrijkt met de enorme hoeveelheden bladeren die van de bomen vallen. Deze aanvoer van organische stof wordt door het rijke bodemleven van schimmels en bacteriŽn afgebroken tot een voedselrijke humuslaag.