Home

Naaldbos

Belangrijkste kenmerken

Naaldbossen worden gevormd door bomen die zich kenmerken door naaldvormige bladeren die meerdere winters achtereen aan de boom†blijven zitten. De zaden worden in kegels gedragen. De groeivorm en grootte van naaldbomen is variabel. Er kunnen ware reuzen tussen zitten, zoals de wereldberoemde Big Trees of reuzensequoias (Sequoia gigantea) in de Sierra Nevada, die ruim 70 meter hoog kunnen worden.

Positie

Naaldbossen komen voor in een uitgestrekte gordel die door heel Noord-Amerika en Noord-EuraziŽ loopt. Ze vormen ťťn van de grootste plantenformaties ter wereld.

Klimaat

Naaldbossen komen voor in een sub-arctisch of koud-continentaal klimaat. Dit betekent koele zomers met lange dagen en een zeer strenge, lange winter†met minstens 6 maanden een temperatuur beneden het vriespunt. De neerslag is gemiddeld en valt vooral aan het einde van de zomer.

Planten en dieren

Naaldbossen worden gedomineerd door de fijnspar (Picea), den (Pinus), zilverspar (Abies) en lariks (Larix). Daarnaast komen er ook enkele loofverliezende soorten voor zoals de els (Alnus), berk (Betula) en populier (Populus). Grote planteneters, zoals de eland en kariboe, begrazen het bos en de aangrenzende open toendra. Als er sneeuw ligt eten ze de korstmossen die aan boomtakken hangen. De bekendste roofdieren in de naaldbossen zijn wolven, beren en lynxen.

Leven in de naaldbossen

De karakteristieke naaldvorm van de bladeren van naaldbomen is geschikt om tijdens de koude winter verdamping tegen te gaan. In deze periode is water uit de koude of zelfs bevroren bodem niet beschikbaar voor de bomen om waterverlies uit de bladeren aan te vullen. De verdikte, waterdichte waslaag van de naalden zorgt ervoor dat de boom zijn vochtverlies goed kan beheersen. Om beschadiging van de naalden door de vorst te voorkomen wordt een deel van het vocht uit de naalden teruggetrokken, zodat in de naalden een sterker geconcentreerd sap overblijft, wat niet kan bevriezen.