Home

Gestreepte buideldas

Ooit was de Gestreepte buideldas (Perameles bougainville Quoy & Gaimard, 1824) met verschillende ondersoorten vertegenwoordigd in grote delen van het zuiden en westen van Australië. Deze buideldas leeft van insecten en andere kleine dieren, en eet soms ook plantaardig voedsel.


Gestreepte spitsneusbuideldas

Kwetsbaar

Tegenwoordig is de Gestreepte spitsneusbuideldas alleen nog te vinden op Dorre en Bernier Island, twee kleine eilandjes in Shark Bay. Op deze eilandjes kon de soort waarschijnlijk overleven, doordat er geen uitheemse dieren zijn ingevoerd. Men neemt aan, dat ook de enorme veranderingen in het milieu door de landbouw en veeteelt ervoor gezorgd hebben dat de gestreepte buideldas van het vasteland is verdwenen.

Ofschoon het goed lijkt te gaan met de populaties op de eilanden, zijn de dieren hier zeer kwetsbaar. Bosbranden of per ongeluk meegenomen vossen, katten of konijnen zouden ook het einde kunnen betekenen van de laatste gestreepte buideldassen.

Museumcollectie

Het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis bezit twee exemplaren. Eén behoort tot de ondersoort die vroeger in Victoria en New South Wales leefde, Perameles bougainville notina. Het andere is een exemplaar van Perameles bougainville myosuros, een ondersoort die leefde in West-Australië.