Home

Haaskangoeroe

De haaskangoeroe Lagorchestes leporides (Gould, 1841) leefde in Zuidoost-Australië.

Sprong

Volgens de 19de-eeuwse Britse zoöloog en illustrator John Gould, kwam de soort vrij algemeen voor op de vlakten van Zuid-Australië, vooral tussen de Murray River en de bergen. In zijn verslagen vertelt Gould over één van zijn ontmoetingen met deze kleine kangoeroe. Een dier dat werd opgejaagd door honden, rende recht op Gould af. Toen het de man opmerkte, sprong het gewoon over hem heen. Er is slechts weinig bekend over de leefwijze van de haaskangoeroe. De dieren leefden solitair. Ze maakten hun leger onder een pol gras.

A. 't Hooft
Haaskangoeroe.

Snel bergafwaarts

Toen de Europeanen in de tweede helft van de 19de eeuw in Zuidoost-Australië kwamen, ging het snel bergafwaarts met de haaskangoeroe. De precieze oorzaak van het uitsterven is niet aan te geven, maar ongetwijfeld had het te maken met de roofdieren en voedselconcurrenten die de Europeanen meebrachten, zoals konijnen en katten. De laatste haaskangoeroe werd in 1890 geschoten in New South Wales, 45 km ten noorden van Booligal.

Museumcollectie

Eén van de twee exemplaren in het Nationaal Natuurhistorisch Museum is een mannetje dat in 1843 van de handelaar G.A. Frank is gekocht. Het andere exemplaar, een vrouwtje, komt volgens het etiket van "Murray River" (Zuidoost-Australië). Noch de herkomst van het mannetje, noch de data van verzamelen zijn bekend. Haaskangoeroes zijn zeldzaam in museumcollecties. Volgens een catalogus uit 1888 bezat het Natural History Museum in Londen op dat moment vijf exemplaren van deze soort.