Home

Goulds muis

Goulds muis  Pseudomys gouldii  (Waterhouse, 1839) is tussen 1830 en 1860 verzameld op een aantal ver uiteenliggende plaatsen in het zuiden van Australië. Voor het laatst is deze soort gevonden door de Blandowski Expeditie (1856-1857). Deze muis was een bewoner van de vlakte en van zandduinen, waar de grond los genoeg was om er in te kunnen graven. De dieren maakten uitgebreide holen, waarin ze een nest maakten van droog gras. Eén hol - in enkele gevallen zelfs één nest - kon tot acht volwassen muizen herbergen.


Goulds muis.

Braakballenonderzoek

Het is niet bekend waardoor Goulds muis is uitgestorven. Onderzoek aan braakballen heeft aangetoond dat de soort ooit vrij algemeen was. Hoe oud deze braakballen zijn, is echter niet bekend. Maar aangezien sommige exemplaren nog niet uit elkaar gevallen waren, neemt men aan dat ze vrij recent zijn. De muis is waarschijnlijk in het begin van de twintigste eeuw verdwenen.

purcell
Goulds muis.

Museumcollectie

De twee exemplaren in het Nationaal Natuurhistorisch Museum zijn afkomstig uit Zuidwest-Australië. Het ene is gevangen bij Moore River, het andere op de Victoria Plains.