Home

Martiniquereuzenrat

Het eiland Martinique in het Caraïbisch gebied had zijn eigen soort reuzenrat. Een nauw verwante soort, Megalomys luciae, leefde op het nabijgelegen Saint Lucia, en aan de hand van een fossiele kaak weten we dat er ook een soort, Megalomys audreyae, voorkwam op Barbuda.


Martiniquereuzenrat.

Dodelijke uitbarsting

De Martiniquereuzenrat Megalomys desmarestii (Fischer, 1829) werd het eerst vermeld in 1654 door Du Tertre, in zijn reisverhaal "Histoire Générale des Isles de S. Cristophe, de la Guadéloupe, de la Martinique, et Autres dans l'Amérique." Hij beschreef daarin hoe de bevolking het dier bereidde. Hoewel de reuzenrat gegeten werd, was het rond 1890 nog een algemene verschijning in de plantages van het eiland. Het uitsterven van de soort is dan ook niet veroorzaakt door de mens. Bij de uitbarsting van de vulkaan Mont Pelée in 1902, waarbij 20.000 mensen omkwamen door een giftige gaswolk die van de helling naar beneden kwam, is vermoedelijk ook de hele populatie reuzenratten verdwenen.

purcell
Martiniquereuzenrat.

Museumcollectie

Er zijn slechts enkele exemplaren van de Martiniquereuzenrat bewaard gebleven. Bijna de helft daarvan is verzameld door Auguste Plée, die tussen 1821 en 1826 Martinique enkele malen bezocht. Hij was ook de verzamelaar van het exemplaar in het Nationaal Natuurhistorisch Museum dat via het museum in Parijs in 1825 naar Leiden is gekomen.