Home

Japanse zeeleeuw

De Californische zeeleeuw Zalophus californianus is waarschijnlijk de bekendste vertegenwoordiger van de familie der zeeleeuwen en pelsrobben. Dit zijn de dieren die in veel dierentuinen en circussen hun kunstjes vertonen. De nauwverwante Japanse zeeleeuw Zalophus japonicus (Peters, 1866) leefde tot voor kort aan de kust van Japan.


Japanse zeeleeuw

Levende schietschijf

Over de geschiedenis van de Japanse zeeleeuw is zeer weinig bekend. De laatste betrouwbare berichten spreken over de aanwezigheid van 50 tot 60 dieren in 1951 op Takeshima, een rotsachtig eilandje, dat na de Tweede Wereldoorlog onder Koreaans bewind kwam. Vanwege de politieke situatie was het niet mogelijk meer recente gegevens over deze populatie te krijgen. Het gerucht gaat, dat Koreaanse soldaten de zeeleeuwen gebruikten als schietschijf.

purcell
Japanse zeeleeuw

In de jaren zestig en zeventig zijn er enkele keren zeeleeuwen waargenomen in Japanse wateren, maar dat waren óf andere soorten, óf Californische zeeleeuwen die uit een dierentuin waren ontsnapt. De kolonies op de steile rotsen aan de oostkust van Korea, die door Japanse vissers zijn gemeld, zijn waarschijnlijk van Stellers zeeleeuwen. Het lijkt uitgesloten dat de Japanse zeeleeuw nog bestaat.

Museumcollectie

De Japanse zeeleeuwen in het Nationaal Natuurhistorisch Museum (drie opgezette dieren, een skelet en vier schedels) zijn waarschijnlijk de eerste exemplaren ooit verzameld. De Duitse arts Philipp Franz von Siebold en zijn assistent Heinrich Bürger verkregen dit materiaal in de jaren twintig en dertig van de 19de eeuw. Zo'n veertig jaar later beschreef de toenmalige directeur van het natuurhistorisch museum in Berlijn, Wilhelm Peters, de Japanse zeeleeuw als een aparte soort.