Nieuw-Zeelandse kwartel | ![]() |
De Nieuw-Zeelandse kwartel Coturnix novae-zelandiae Quoy & Gaimard, 1830 leefde ooit zowel op het Noordereiland als op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland en op Great Barrier Island. Deze kwartel is in opvallend korte tijd van de aardbodem verdwenen. Ofschoon hij in 1860 nog vrij algemeen op het Zuidereiland voorkwam, wordt aangenomen dat hij reeds in 1875 is uitgestorven. Sir John Francis Julius van Haast, conservator van het museum in Canterbury in Nieuw-Zeeland, schreef in 1873 aan Otto Finsch:
"U zult misschien geïnteresseerd zijn in het laatste nieuws over deze kwartel, welke in slechts enkele jaren verdwenen lijkt te zijn. Mij zijn slechts twee plaatsen bekend, waar hij nog voor kan komen. Eén aan de westkust en de ander op een klein eilandje in de Tasman-rivier; alhoewel hij ook nog aangetroffen zou moeten worden in gebieden nabij Otago en Nelson".
Nieuw-Zeelandse kwartel
Geveld door hoenderziektes
De precieze oorzaak van het uitsterven is nooit met zekerheid vastgesteld. Fazanten die voor de jacht uit Europa werden geïmporteerd werden directe voedselconcurrenten van de kwartel. Ook katten, fretten en bunzings die met de Europeanen meekwamen zullen ongetwijfeld effect gehad hebben op de populatie van de Nieuw-Zeelandse kwartel. Andere kwartelsoorten in Nieuw-Zeeland, zoals de geïntroduceerde Tasmaanse bruine kwartel Synoicus ypsilophorus leken geen hinder te ondervinden van rovers. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat roofdieren verantwoordelijk waren voor het uitsterven. Het is waarschijnlijker dat hij niet bestand was tegen de nieuwe hoenderziektes die door fazanten, patrijzen en kwartels verspreid werden. De korte tijd waarin de vogel verdween, duidt veel meer op een epidemie.
Nieuw-Zeelandse kwartel
Museumcollectie
Een groot aantal musea in Europa, de Verenigde-Staten en Nieuw-Zeeland heeft nog exemplaren van deze kwartel. Het Nationaal Natuurhistorisch Museum bezit een mannetje en een vrouwtje. Op het label staat "Australië?", maar dat is duidelijk een misverstand aangezien de soort daar nooit geleefd heeft.
Nieuw-Zeelandse kwartel