Home

Lord-Howemerel en Lord-Howebrilvogel

De inwoners van Lord Howe, een eilandje zo'n 600 km ten oosten van Australië, beseften reeds in de vorige eeuw dat het binnenhalen van scheepsratten het natuurlijk evenwicht op het eiland zou verstoren. Schepen mochten dan ook nooit aanleggen aan de wal, maar moesten voor de kust het anker laten vallen. Het laden en lossen gebeurde dan met kleine bootjes.

purcell
Lord-Howebrilvogel en Lord-Howemerel

Toch ratten

Juni 1918 sloeg het noodlot echter toe. De SS Makambo leed schipbreuk en bleef gedurende enige dagen op het strand liggen, waardoor ratten over het eiland konden uitzwermen. Binnen enkele jaren waren vele van de soorten, kenmerkend voor de fauna van Lord Howe, uitgestorven. Om de ratten te verdrijven werden uilen op het eiland uitgezet, maar deze maatregel had een averechts effect. De uilen voedden zich niet alleen met ratten, maar ook met de vogels die men juist probeerde te beschermen. Onder de slachtoffers bevonden zich de Lord-Howemerel Turdus poliocephalus vinitinctus (Gould, 1855) en de Lord-Howebrilvogel Zosterops strenua Gould, 1855. De Lord-Howemerel was met name kwetsbaar, omdat het zijn nest op de grond bouwde. Een onderzoek in 1913 toonde aan, dat in die tijd de soort nog vrij algemeen was. Ook de Lord-Howebrilvogel was ooit zeer talrijk. De vogels werden zelfs door de lokale fruittelers als een ware plaag beschouwd. Binnen tien jaar na de ramp met de Makambo waren beide soorten voorgoed verdwenen.

A. 't Hooft
Lord-Howemerel

A. 't Hooft
Lord-Howebrilvogel

Museumcollectie

Zowel van de brilvogel als van de merel zijn slechts weinig exemplaren bewaard gebleven. Ze zijn te vinden in musea in Tring, Berlijn, New York, Washington en Sydney. De Lord-Howemerel in het Nationaal Natuurhistorisch Museum, een mannetje, is afkomstig van het Cabinet Temminck en dateert uit het begin van de 19de eeuw. Het Nationaal Natuurhistorisch Museum bezit twee huiden van de Lord Howe-brilvogel. Eén daarvan is een donatie van het museum in Sydney, de herkomst van het andere exemplaar is onbekend.

purcell
Lord-Howebrilvogel