Home

Roodkapdikbekje

Ooit leefden er twee verschillende ondersoorten van het roodkapdikbekje. De soort was oorspronkelijk beschreven van Puerto Rico. Een variëteit werd later van het nabijgelegen St. Christopher als aparte ondersoort beschreven: Loxigilla portoricensis grandis Lawrence, 1881. Deze ondersoort is iets groter dan het dikbekje van Puerto Rico. De ondersoort moet na 1880 uitgestorven zijn. De preciese datum is moeilijk te bepalen omdat tijdens het verzamelen van de laatste exemplaren de ondersoort nog vrij algemeen was.

A. het Hooft
Roodkapdikbekje.

Meerkat valselijk beschuldigd

Ook de oorzaak van het verdwijnen is moeilijk te bepalen. Soms wordt beweerd dat de groene meerkat Cercopithecus aethiops verantwoordelijk is. Nadat deze apen op de eilanden ingevoerd waren, zouden zij de nesten van de dikbekjes hebben geplunderd op zoek naar eieren. De meerkat lijkt echter vals beschuldigd te worden, want een nauwe verwant, het Antillendikbekje, Loxigilla noctis coryi ondervindt geen aantoonbare hinder van de apen op St. Christopher. Ook het Antillendikbekje op Barbados, waar de groene meerkat inmiddels ook voorkomt, wordt niet door de apen bedreigd.

Museumcollectie

Het is niet bekend hoeveel roodkapdikbekjes van St. Christopher bewaard zijn gebleven. Het exemplaar in het Nationaal Natuurhistorisch Museum behoorde al toe aan de collectie van C.J. Temminck.