Home

Bonindikbek

De Duitse natuurwetenschapper Friedrich von Kittlitz is met name bekend van zijn reis langs een aantal Pacifische eilanden. Eén van de vogels die onlosmakelijk met zijn naam is verbonden, is de Bonindikbek Chaunoproctus ferreirostris (Vigors, 1828). Hij was namelijk de enige natuurwetenschapper die de soort ooit in levenden lijve zag.

A. het Hooft
Bonindikbek

Nieuwkomers werden de vogel fataal

In 1828 arriveerde Von Kittlitz op Peel Island, één van de eilanden van de Ogasawara-shoto archipel ten zuidenoosten van Japan, die vroeger bekend stond als de Bonin-eilanden. De Bonindikbek was het jaar daarvoor ontdekt en verzameld door de bemanning van het Engelse schip de HMS Blossom. Ook Von Kittlitz verzamelde enige exemplaren. Hij merkte toen al dat op Peel Island verwilderde varkens voorkwamen. In 1830 werden naast de varkens ook schapen, geiten, katten en honden op het eiland gebracht, toen er een kleine nederzetting gevestigd werd. Al deze nieuwkomers zijn de Bonindikbek fataal geworden. Net als de Boninlijster fourageerde deze vink vooral op de bosbodem waardoor hij een gemakkelijke prooi was voor de geďntroduceerde roofdieren. Toen de Amerikaanse natuurwetenschapper William Simpson in 1854 op Bonin kwam, was er van de dikbek geen spoor meer te bekennen.

purcell
Bonindikbek

Museumcollectie

Er zijn slechts tien museumexemplaren bewaard gebleven. Het mannetje en vrouwtje in het Nationaal Natuurhistorisch Museum zijn verzameld door Von Kittlitz zelf. Andere exemplaren zijn te vinden in Berlijn, Frankfurt, St. Petersburg, Tring en New York.