Home

Hoe lang hebben dino's bestaan?

Dino's hebben ongelooflijk lang bestaan. Bij elkaar meer dan 165 miljoen jaar. Maar dat betekent niet dat elke dinosoort zo lang bestond.

Zo'n beetje halverwege de Trias, ongeveer 230 miljoen jaar geleden, ontstonden de eerste dinosauriėrs. In Dino Argentino kun je een paar van die oerdino's zien: Eoraptor en Herrerasaurus bijvoorbeeld. Al tijdens de Trias ontstaan de verschillende dinogroepen, zoals de vleeseters, de langnekken en de andere planteneters. In de dinostamboom in de tentoonstelling kun je daar veel meer informatie over vinden.  

                   

 

De meeste dinogroepen bestonden niet langer dan 15 miljoen jaar. Evolutie gaat door en om de zoveel tijd komt er weer een nieuwe soort die meer succes heeft dan de oude. De nieuwe soort neemt dan de plaats in van de oude. Sommige groepen dino's, zoals de sauropoden (de 'langnekken') kennen we uit de hele Jura én het hele Krijt. Andere groepen ontstonden pas in de loop van het Krijt, zoals de hadrosauriėrs.

                    

 

De dino's zijn dus geleidelijk ontstaan, maar de laatst levende groepen stierven uit aan het eind van het Krijt, zo'n 65 miljoen jaar geleden. Je kunt het narekenen: de dino's hebben ongeveer 230 miljoen jaar min ongeveer 65 miljoen jaar = ongeveer 165 miljoen jaar bestaan.