Home

Hoe voelt de huid van een dino?

Er zijn fossiele huidafdrukken van dino's gevonden. De dinohuid leek meestal erg op de huid van reptielen van vandaag. Alleen was hij niet glad en hard, zoals bij slangen of hagedissen, maar leerachtig met knobbels, zoals bij krokodillen of kameleons. Een dino aaien zal dus ongeveer net zo voelen als het aaien van een kameleon of een ander reptiel.

 

De meeste dino's hadden een dikke, stevige, geschubde huid. Meestal vind je alleen de botten en de tanden van dino's als fossiel, maar soms blijven ook afdrukken van de huid bewaard. We weten dus hoe de schubben van een paar dinosoorten eruit  zagen, maar de kleur kennen we natuurlijk niet. Dinohuid lijkt nog het meest op dikke, gerimpelde, wat leerachtige huid met knobbelige schubben. Dinohuid lijkt niet op de bekende gladde, overlappende schubben die je bij hagedissen en slangen ziet.

 

 

Sommige dinosoorten zoals titanosaurussen (Argentinosaurus bijvoorbeeld) hadden 'osteodermen', botachtige knobbels in hun vel, zodat ze een beetje gepantserd waren. Er zijn ook aanwijzingen dat deze langnekken een rij puntige uitsteekseltjes op hun rug hadden, een soort kammetje dus.

Bepantserde dino's zoals Ankylosaurus en Euoplocephalus zijn natuurlijk een verhaal apart, met al de puntige beenplaten op hun vel. Voor Stegosaurus geldt hetzelfde met zijn uitstekende huidplaten. Die botplaten waren natuurlijk wel met een laagje huid bedekt, maar echt zacht zal de huid op die plaats niet aangevoeld hebben.

De vogels stammen van de vleesetende dinosauriėrs af. Sommige van die vleesetende dinosauriėrs hadden al veren of in ieder geval een harig soort pluisvacht.