Home

Feiten en cijfers over het hart

 

Het hart van een mens is ongeveer zo groot als een vuist

Het ballen van je vuist is een handige manier om te bepalen hoe groot je hart ongeveer is. De grootte van het hart van een persoon komt namelijk goed overeen met de grootte van de vuist.

 

Kenmerken en prestaties van het mensenhart

Volume 280 milliliter
Gewicht 300 gram
Aantal slagen 70 per minuut (in rust)
 

Per jaar komt dat neer op 365 dagen x 24 uur x 60 minuten x 70 slagen = 40 miljoen keer

Hoeveelheid rondgepompt bloed 70 milliliter bloed per hartslag
5 liter bloed per minuut
7.000 liter bloed per dag
2,5 miljoen liter bloed per jaar
180 miljoen liter bloed in 70 jaar

Hartspiercellen trekken sterker samen dan gewone spiercellen

Hartspiercellen hebben een groter samentrekkend vermogen dan gewone spiercellen. Ze zijn zo gebouwd, dat ze meer kracht kunnen ontwikkelen en zeer snel na inspanning herstellen. De hartspier wordt daardoor nooi moe en kan zonder ophouden zijn werk doen.

Het netwerk van hartspiercellen, 400 maal vergroot. Foto: Nederlandse Vereniging voor Microscopie.
Het netwerk van hartspiercellen van een mens, 400 x vergroot.
Foto: Nederlandse Vereniging voor Microscopie.

Hartspiercellen zijn met ekaar verbonden in een samenhangend netwerk. Het netwerk van spieren kan een grotere samentrekkende kracht ontwikkelen dan gewone dwarsgestreepte spiercellen, omdat gewone spiercellen van elkaar gescheiden zijn door membranen. Gewone spiercellen werken dus ieder voor zich, in een spiernetwerk werken de cellen met elkaar samen. Daarnaast beschikken hartspiercellen over meer mitochondriėn dan andere spiercellen. Mitochondriėn zijn de energiefabriekjes van de cel. Met meer mitochondriėn per cel kan de hartspiercel dus meer energie vrijmaken uit voedsel en dus harder werken.

Het grootste hart ooit

Argentinosaurus, een dinosauriėr uit Argentiniė, had het grootste hart ooit. Zijn hart woog 400 kilo en had een inhoud van 500 liter - dat is 1.785 keer groter dan het hart van een mens.