Home

Hart, bloedvaten en bloed werken samen met andere systemen in het lichaam

Hart, bloedvaten en bloed†vormen een transportsysteem. De belangrijkste functie van dit systeem is om de lichaamscellen te voorzien van zuurstof en voedingstoffen en om afvalstoffen te verwijderen.

Hart, bloedvaten en bloed werken niet op zichzelf, maar in samenhang met andere systemen van het lichaam.

Hoofdfunctie van het hart† Hart en longen Hart en
spijsverterings-stelsel
Hart en spier-
stelsel
hart en hormoon-stelsel Hart en immuun-systeem†

Hoofdfunctie van het hart

Hoofdfunctie van het hart is bloed door het lichaam te pompen. Met het bloed komen voedingsstoffen en zuurstof mee. En ook cellen die ziekteverwekkers kunnen uitschakelen.

Samenwerking tussen het hart en de longen

In je longen neemt het bloed zuurstof op.
Je hart pompt het zuurstofrijke bloed naar alle cellen in je lichaam. Die hebben zuurstof nodig om energie uit de voedingsstoffen in je bloed te halen. Die energie hebben ze nodig om te kunnen werken.
Als cellen werken komt kooldioxide vrij als afvalstof. Dat wordt via het bloed teruggevoerd naar de longen. Daar adem je het uit.

Samenwerking tussen het hart en het spijsverteringssysteem

Het spijsverteringssysteem is een stelsel dat het voedsel afbreekt tot stukjes die zo klein zijn dat ze door het bloed kunnen worden opgenomen. In de dunne darm maken bacteriŽn voedingsstoffen uit het voedsel vrij. Die dringen door de darmwand van de dunne darm heen en kunnen dan door het bloed worden opgenomen. Vervolgens worden de voedingsstoffen verder getransporteerd naar spieren en organen. Op hun bestemming aangekomen, nemen lichaamscellen de voedingstoffen op.

Samenwerking tussen het hart en het spierstelsel

Om te kunnen werken hebben spieren voedingsstoffen en zuurstof nodig. Voedingsstoffen en zuurstof zitten in het bloed. Het hart pompt het bloed via het bloedvatenstelsel door het lichaam. Zo komen voedingstoffen en zuurstof ook bij de cellen van onze spieren terecht. Bij spierarbeid verbruiken de spiercellen zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed. De afvalstoffen en kooldioxide die hierbij vrijkomen worden via het bloed afgevoerd.

Samenwerking tussen het hart en het hormoonstelsel

Hormonen regelen de processen in je lichaam. Hormonen worden in verschillende klieren in je lichaam aangemaakt. Hormoonorganen kunnen zelf de regelstoffen niet op de plaats van bestemming brengen. Ze zijn daarvoor aangewezen op de transportdiensten van het bloed. Je hart pompt het bloed met de hormonen in het lichaam rond. Als de hormonen op hun plaats van bestemming komen kunnen ze hun werk doen.†

Samenwerking tussen het hart en het immuunsysteem

Het lichaam heeft een aantal beschermingsmechanismen tegen binnendringende organismen (bacteriŽn of virussen) die een infectie of ziekte kunnen veroorzaken.

De eerste hindernis die organismen tegenhoudt is de huid.†De huid is een mechanische barriere waar micro-organismen die de gezondheid bedreigen moeilijk door heen komen.

Dringen ziekteverwekkers toch het lichaam binnen, dan worden ze van verschillende kanten aangepakt.†Het bloed dat door het hart in het lichaam wordt rondgepompt transporteert cellen die ziektekiemen kunnen uitschakelen. Ziekmakers die in ons spijsverteringstelsel doordringen worden in de darmen uitgeschakeld door goede bacteriŽn.

Als bacteriŽn of virussen verder in het lichaam komen worden ze aangepakt door het lymfestelsel. Lymfeklieren of lymfeknopen bevatten cellen die ziekmakers vernietigen. Het lymfestelsel heeft daarnaast ook een belangrijke taak bij het functioneren van het hart/bloedsysteem. Het stelsel houdt namelijk de vloeibaarheid van het bloed op peil. Het voorkomt dat het bloed te dik of te dun wordt waardoor het niet meer op de juiste wijze kan stromen.