Home

Oermensen in Afrika, Europa en AziŽ

Primaten worden met name in tropische gebieden aangetroffen. De evolutie van mensachtigen speelt zich in eerste instantie - globaal tussen 7 en 2 miljoen jaar geleden - dan ook in tropisch Afrika af.

Mensachtigen werden in die periode niet groter dan anderhalve meter, de herseninhoud was vergelijkbaar met die van de naaste verwanten, Chimpansee en Gorilla, zo'n halve liter.

Rond 1,8 miljoen jaar geleden ontstond er een mensachtige die duidelijk afweek van z'n voorgangers en tijdgenoten: Homo erectus. Het was deze oermens die gebieden in zou trekken ver buiten het Afrikaanse continent: Europa, China en IndonesiŽ.

Homo erectus kende het vuur en verstond de kunst om multifunctionele werktuigen (zogenaamde vuistbijlen) te maken. Hierdoor was hij in staat om zich in verschillende omstandigheden te handhaven. Zijn goede aanpassingsvermogen maakte het vertrek uit Afrika naar koudere gebieden mogelijk.

De fraai bewaarde schedel van Sangiran-17: de robuuste beenwal boven de ogen, het lage voorhoofd en het gehoekte achterhoofd geven duidelijk aan dat we met Homo erectus te maken hebben. Dit fossiel is mogelijk zo'n 700.000 jaar oud.

Java is een van de uithoeken van de wereld waar Homo erectus vanuit Afrika terecht is gekomen. Sangiran op Centraal Java is in paleoantropologische kringen heel bekend geworden door het werk van Von Koenigswald die hier in de jaren '30 van de voorgaande eeuw Homo erectus fossielen verzamelde. In de vindplaats Sangiran-17 is in 1969 de meest complete Javamens-schedel (= Homo erectus) van IndonesiŽ aangetroffen.

†††† bron: Paul Storm