Home

Waar komen de Australische Aboriginals vandaan?

In het debat over de oorsprong van de Australische Aboriginals speelt de Javamens de hoofdrol. Helaas zijn de geografische en ecologische context nogal verwaarloosd bij de discussies. Er zal een nieuw scenario worden gepresenteerd waarbij er wel rekening wordt gehouden met bovengenoemde aspecten. Een verhaal waarin een oprukkend oerwoud, een waterbuffel met twee meterslange hoorns en onoverbrugbare zeestraten meer over de oorsprong van de Australische Aboriginals vertellen.

De fraai bewaarde schedel van Kow Swamp 5, een robuuste mannelijke Homo sapiens schedel. Deze vondst wordt tussen de 14 000 en 9 500 jaar geleden gedateerd en is een duidelijke voorloper van de huidige Australische Aboriginals.

Storm's "Australasian sapiens cross-split" scenario. Homo erectus heeft het lang uitgehouden op Java (vanaf zo'n 1 miljoen jaar geleden) maar stierf rond de 100.000 jaar geleden uit, net als vele andere archaÔsche zoogdieren, op het moment dat het tropisch regenwoud zo ver oprukte als Oost Java. Homo sapiens was het eerste grote "echte" zoogdier dat AustraliŽ bereikte. De barriŤre Wallacea beperkte de uitwisseling van genen tussen de populaties van Sunda en Sahul. In de loop van de tijd ontstonden er dientengevolge Aziatische en Australische populaties, ieder met een vaak duidelijk herkenbare schedelvorm.

††† bron: Paul Storm