Home

De Naturalis-stamboom

Zoals je je eigen familie in een stamboom kunt weergeven, zo kun je ook alle planten, dieren en andere levende wezens (organismen) in een stamboom plaatsen. In de zaal Oerparade in museum Naturalis is zo'n alomvattende stamboom te zien in de vorm van een gigantisch, vertakt buizenstelsel. Daarin zijn door middel van 426 verticale buizen evenzoveel verschillende stamboomgroepen weergegeven.

Deze stamboomgroepen kunnen uitgestorven zijn of nog steeds op aarde voorkomen. Bij uitgestorven groepen eindigen de buizen (bovenaan) ergens onder het plafond, bij nog levende groepen gaan de buizen door het plafond heen om terecht te komen in de erboven gelegen zaal Natuurtheater, waar duizenden vertegenwoordigers van recente groepen getoond worden.

Het gaat bij deze stamboom dus niet om afzonderlijke soorten zoals Roodborstje, Tyrannosaurus rex, Madeliefje, Vliegenzwam of Zeesla, maar om groepen van één tot duizenden onderling verwante soorten zoals Zangvogels, Hagedisheup-dinosauriërs, Asterachtige bloemplanten, Steeltjeszwammen of Groenwieren.

Vereenvoudigde weergave van de Naturalis-stamboom:

 

Verklaring van de cijfers:

  1. Naam van de groep en afbeelding van een kenmerkende vertegenwoordiger
  2. Stamboomtak van een groep organismen die tegenwoordig nog voorkomt
  3. Stamboomtak van een uitgestorven groep
  4. Grenzen tussen opeenvolgende tijdvakken
  5. Samengaan van organismen (endosymbiose)
  6. Verbinding tussen verwante groepen organismen
  7. Moment waarop een nieuwe groep ontstaat

Een extra bijzonderheid is dat de Naturalis-stamboom is aangesloten op een computer (eveneens te vinden in de zaal Oerparade). Daarmee kun je van elke stamboomgroep de afstammingslijn laten oplichten die in alle gevallen begint bij de oerbacteriën.

De Naturalis-stamboom is gemaakt door inhoudsdeskundigen, vormgevers en technici van museum Naturalis en is uniek in de wereld.

Een virtuele weergave van deze stamboom via internet is in voorbereiding. Wel kun je nu al van alle 426 stamboomgroepen een korte beschrijving, eenvoudige afbeelding en afstammingslijst vinden door hier te klikken.