Home

Snelste zwemmer

De zwaardvis is de snelste zwemmer

Deze topsprinter haalt 130 kilometer per uur, sneller dan de cheeta, die met 100 kilometer per uur het snelste landdier is. Zo'n hoge snelheid halen is een bijzondere prestatie, als je bedenkt dat water 600 keer dichter van samenstelling is dan lucht en dus meer weerstand op een lichaam uitoefent. 130 kilometer per uur halen in het water is alleen mogelijk als het lichaam enorm krachtig is en een perfecte stroomlijn heeft, met weinig uitstekende delen.

Het lichaam van de zwaardvis heeft de vorm van een langgerekte druppel of torpedo: dit is de vorm die de minste tegendruk van het water opwekt. Naar achter loopt het lichaam taps toe: water kan daardoor gemakkelijk langs het lichaam wegstromen.

De huid is niet glad, maar ruw: hij lijkt wel wat op schuurpapier. Kleine bobbeltjes op de huid veroorzaken heel kleine waterwervelingen (micro-turbulenties) en voorkomen zo dat er grote waterwervelingen ontstaan die het lichaam zouden kunnen afremmen.

Vooraan zit een lange, spitse snuit (het 'zwaard') die maakt dat de zwaardvis als een pijl het water doorklieft. Achteraan mondt het lichaam uit in een staartvin met een breed afzetoppervlak. Dit is de 'motor' die het lichaam vooruit stuwt. Over de hele lengte†is het lichaam bedekt met 'rode' spieren, een†type spier dat zeer snel en krachtig kan samentrekken. De spieren zijn via de zogenaamde staartwortel verbonden met de staart. Als†de spieren†samentrekken duwt de staart het lichaam zonder verlies van vermogen met explosieve klappen tegen het water vooruit.

Het lichaam heeft nog een bijzonder kenmerk, dat je ook bij vliegtuigen tegenkomt. Aan de bovenkant is het lichaam boller dan aan de onderkant. De lijn van de punt van de snuit over de rug naar de staart is dus langer dan de lijn van de punt van de snuit via de buik naar de staart.††Over de bovenzijde van het lichaam moet water een grotere afstand overbruggen: dat kan alleen als het water daar sneller stroomt dan over de vlakke onderzijde. Het verschil in stromingssnelheid leidt tot het zogenaamde hydrofoil-effect. Door dit effect 'plakt' de zwaardvis met zijn bovenkant als het ware tegen het water, waardoor er minder weerstand is en de vis dus sneller vooruit komt.

De zeilvis is ook een snelle zwemmer

Hij haalt 110 kilometer per uur. Zijn rugvin, die op een zeil lijkt, vouwt hij tijdens het sprinten op in een groef op zijn rug.