Home

Slokdarm

De slokdarm is een†ongeveer 25 centimeter lange, gespierde buis die de mond met de maag verbindt. De slokdarm speelt geen rol†bij de spijsvertering maar heeft alleen een transportfunctie.

Functie

In de slokdarmwand zitten geen klieren die sappen afscheiden waarmee†voedsel kan worden afgebroken. De slokdarm speelt dus geen rol bij de vertering maar heeft alleen als taak om voedsel te transporteren van de mond naar de maag.

Werking

Het begin van de slokdarm wordt afgesloten door de keelholtekringspier. Deze spier verhindert dat ademhalingslucht in de slokdarm stroomt.

Tijdens het slikken ontspant de keelholtekringspier: voedsel kan nu vanuit de keel in de slokdarm glijden.†Direct na de passage van voedsel sluit de kringspier zich weer.

De slokdarmwand begint zich nu boven de voedselbrok samen te trekken, terwijl de wand onder het voedsel ontspannen blijft. Herhaalde†samentrekkingen van de slokdarmwand 'knijpen' het voedsel naar beneden, richting de maag. Twee typen spierweefsel in de slokdarmwand werken bij deze zogenaamde peristaltische beweging†samen: kringspierweefsel en lengtespierweefsel.

Voedsel moet natuurlijk zo soepel mogelijk door de slokdarm kunnen†glijden en mag nergens blijven steken. Hiervoor zorgt enerzijds de bevochting van het voedsel met speeksel door de mond. Anderzijds is de binnenkant van de slokdarm volkomen glad door een slijmvlieslaag (mucosa).

Opbouw van de slokdarmwand.

Overgang naar de maag

Onderaan de slokdarm bij de verbinding met de maag zit ook een sterke kringspier: de maagpoortspier. Als het voedsel onderaan de slokdarm is gekomen ontspant deze spier automatisch†om het voedsel door te laten naar de maag. Buiten deze korte openingstijden is de maagpoortspier strak gesloten. Zo wordt voorkomen dat zure maaginhoud de slokdarm in kan stromen.