Home

Krokodillen worden in hun voortbestaan bedreigd

Veel krokodillen eindigen hun leven als tasje.

Van krokodil tot hebbeding

Krokodillenvlees is lekker. Van de huiden kun je tassen maken, riemen, schoenen, mobieletelefoonhoesjes en andere hebbedingetjes. Als huisdier zijn jonge krokodilletjes een populair vakantiesouvenir. Ook zijn er landen waar krokodillen gebruikt worden in tovenarij, natuurgeneeskunde of potentieverhogende middeltjes. De grote vraag naar krokodillenprodukten zorgde ervoor dat rond 1970 alle 23 krokodillensoorten ernstig in hun voortbestaan bedreigd waren. Gelukkig beginnen de resultaten van de beschermingsmaatregelen en de krokodillenkweek duidelijk zichtbaar te worden. Het gaat inmiddels met acht soorten alweer erg goed, en acht andere soorten zijn in ieder geval niet meer bedreigd: natuurbescherming werkt! Zeven soorten krokodillen hebben het nog wťl moeilijk.

Krokodil als delicatesse

Hoewel krokodillen in veel landen bescherming genieten, is krokodillenvlees erg in trek als 'bush meat' (vlees uit het bos).

Krokodillenvlees

Vooral het vlees van wilde krokodillen valt in de smaak, vlees van gekweekte krokodillen wordt lager gewaardeerd. Krokodillenvlees is stevig, lichtgekleurd en is gemakkelijk te bakken en te koken. Stroperij om de vaak illegale handel te voorzien van vlees kost veel krokodillen het leven.

Nijlkrokodil

Nijlkrokodillen komen voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Rond 1960 waren†ze heel zeldzaam geworden, met name door jacht ten behoeve van de leerhandel en het vlees.

Nijlkrokodil

Halverwege de jaren 1970 ondekte men dat krokodillen vrij makkelijk in gevangenschap gekweekt kunnen worden. Sterfte onder jonge krokodillen is in de natuur erg hoog. Daarom worden ze enkele jaren in gevangenschap opgekweekt en zet men een klein deel weer uit. De overige jongen gebruikt men voor de leer- en vleesindustrie. Door deze vorm van exploitatie zijn de aantallen Nijlkrokodillen in het wild spectaculair toegenomen, met name in Oost-Afrika. De belangrijkste huidige bedreiging is vernietiging van de leefomgeving.