Home

Afstamming van de krokodil

stamboom van de krokodillen
Klik op het plusje voor een grotere foto

Ouder dan de dino's

De krokodil is misschien wel het dier dat nog het meest aan de dinosauriŽrs doet denken: groot, griezelig, en met zijn schubben ziet hij er behoorlijk voorhistorisch uit. Toch hebben de krokodillen niet zoveel met dinosauriŽrs te maken. In de stamboom van de reptielen zien we de voorouders van de krokodillen al als een aparte tak, nog vůůrdat de eerste dinosauriŽrs verschenen. Rond 250 miljoen jaar geleden onstond de voorouder van de krokodillen, Protosuchus. Dit een meter lange dier zag er al uit als een typische krokodil: lange snuit, scherpe tanden, poten zijwaarts van het lichaam en verbeende huidplaten. Sindsdien is de basisvorm van de krokodil niet veel meer veranderd.

Nederlandse krokodil

In Nederland leven nu geen krokodillen meer. Er zijn in ons land wel fossielen van krokodillen gevonden. Uit de Krijtgesteenten van Zuid-Limburg kennen we een paar botjes van een 66 miljoen jaar oude zeekrokodil.

Klik op het plusje voor een grotere foto

Vermoedelijke huidplaat van een krokodil uit Langenboom (Noord-Brabant).

Ook slechts twee miljoen jaar terug heerste in Nederland nog een warm klimaat, geschikt voor krokodillen.†Uit die tijd zijn tijdens het winnen†van zand†bij het Brabantse plaatsje Langenboom fossielen naar boven gekomen die vermoedelijk aan een zeekrokodil toebehoren.