Home

Mensenetende krokodillen

Een EthiopiŽr in de buurt van Lake Abaya wordt weggedragen nadat hij door een krokodil is gebeten. Bron: crocodile specialist group newsletter.

Waarschuwing: ga niet het water in!

In gebieden waar krokodillen leven waarschuwt de politie mensen om voorzichtig te zijn en vooral niet het water in te gaan. Krokodillen kunnen er immers onzichtbaar op de loer liggen.†Ze zien mensen als 'gewoon' voedsel en zullen niet schromen je te pakken als je in het water zwemt. De kans hierop is het grootst in gebieden waar de mens flink jaagt of stroopt: er zijn dan te weinig wilde prooidieren voorhanden zodat krokodillen veel moeite moeten doen om voedsel te vinden. Elk voorbijkomend hapje zullen ze pakken.

Aanvallen van krokodillen zijn beslist geen zeldzaamheid, maar de meeste slachtoffers komen er 'genadig' vanaf, dat wil zeggen met zware beetwonden. Dat is altijd nog beter dan opgegeten worden. Slechts een enkeling heeft die pech. Als de dader dan gepakt wordt, is het bepaald geen prettig tafereel. Over het opensnijden van een grote nijlkrokodil in EthiopiŽ vertelt grootwild-jager Karl Luthy: "We vonden zijn benen, intact vanaf de knieŽn en lager, bij de heup nog aan elkaar. Zijn hoofd was in kleine stukjes gekraakt, een bijna onherkenbare kluwen van haar en vlees, en we vonden andere stukjes onherkenbaar weefsel. De krok had hem klaarblijkelijk als voedsel in stukjes gescheurd, en achtergelaten wat hij niet kon doorslikken."

Op haar website meldt de Ethiopische crocodile specialist group dat in 2002 in minder dan drie maanden 8 mensen door krokodillen zijn aangevallen in de meren Abaya en Chamo en de Harre Rivier. Twee van hen werden gedood en opgegeten. De andere zes, allen vissers die op het meer bezig waren met hun werk, overleefden de aanval:†ze kwamen er met zware verwondingen vanaf.

Nijlpaard nog gevaarlijker

Krokodillen zijn echter niet de gevaarlijkste waterbewoners in Afrika. Dat zijn nijlpaarden.†Hippo's†hebben veel vervaarlijker en scherpere tanden dan de krokodil†en eveneens een zeer krachtige beet. Ze zijn bovendien†van nature†chagrijnig en hebben een ultralage irritatiegrens. Ze vallen gewoon aan als je te dicht bij ze in de buurt komt!