Home

Krokodillentanden

Krokodillen hebben extreem grote tanden.

Slikken zonder te kauwen

De tanden van de meeste krokodillen zijn angstaanjagend. Sommige tanden zijn echt scherp en puntig, bedoeld om glibberige prooi mee te vangen. Andere krokodillen hebben juist dikke, stevige, en zelfs wat botte tanden; het soort gebit waarmee je botten kraakt, en schildpadjes vermorzelt. Echte kiezen om mee te malen hebben ze niet. Krokodillen verscheuren hun prooi. Zonder verder te kauwen schrokken ze het vlees in grote brokken naar binnen. Botte of gebroken tanden zijn voor krokodillen geen probleem. Ze gaan hun hele leven door met tanden wisselen. Bij sommige tanden komt wel twee of drie keer per jaar een nieuwe door.

Tanden die gehakt maken van staal

De tien centimeter lange kegelvorminge tanden van de oerkrokodil Sarcosuchus imperator die 110 miljoen jaar geleden in de rivieren van Afrika leefde†waren gigantisch. Ze zaten voorin anderhalve meter lange kaken en konden een bijtkracht uitoefenen van 8000 kilo per vierkante centimeter. Dat is alsof twee volwassen olifanten op je kleine teen gaan staan.

Sarcosuchus had voorin de snuit enorme tanden.

Een experiment laat zien dat de tanden van Sarcosuchus gehakt konden maken van staal...en dus ook van de botten van dino's die hij gegeten schijnt te hebben.

Levende tandenstoker

Krokodillen flossen niet. De ruimte tussen de tanden is zonder meer te groot voor een flostouwtje. Bij het schoonhouden van het gebit, zo gaat een wijd verbreid verhaal, krijgen krokodillen hulp van een vogel, de Krokodillenwachter Pluvianus aegyptius.

De krokodillenwachter Pluvianus aegyptius bij de schedel van de nijlkrokodil.

Het verhaal is echt waar! Soms wordt dit 'tandenstokervogeltje' inderdaad gezien, terwijl het de achtergebleven etensresten in de bek van de nijlkrokodil oppeuzelt. De krokodil laat deze vogeltjes rustig hun gang gaan (erg veel vlees zit er toch niet aan), en met een schoon gebit is de kans op ontstoken tandvlees een stuk kleiner.