Home

taak

Zo'n 40 jaar geleden†kwamen er haast geen bruinvissen meer voor in de Nederlandse kustwateren. Ze werden niet meer levend gezien en er spoelden ook bijna geen dieren meer aan. Sinds 1970 neemt het aantal strandingen toe en worden er ook meer levende dieren gezien. Eerst ging het alleen om volwassen bruinvissen, maar de laatste jaren verschijnen er ook steeds meer volwassen vrouwtjes met hun jong.

pasgeboren gestrande bruinvis
††††††††††††††††††††††††††††††††† gestrande bruinvis met vinder

Waarom de bruinvis bijna was verdwenen en nu weer terugkeert voor onze kust is niet helemaal duidelijk. Misschien heeft de hoeveelheid voedsel er iets mee te maken. Sommige onderzoekers denken dat ze verdwenen zijn omdat hier te weinig eten was en dat ze terugkomen omdat het op andere plekken in de Noordzee nog slechter is.

Om meer te weten te komen over de toename van de bruinvis (en andere walvisachtigen) hebben onderzoekers meer gegevens nodig. Ze willen daarom dat alle dieren, dood of levend, op het strand of in het water,†gemeld worden. Op een paar internetsites kun je je waarnemingen doorgeven. Maar stel nou dat jij op het strand een dolfijn of walvis vindt of er eentje in zee ziet zwemmen. Hoe weet je dan wat voor soort walvisachtige het is?

Aan de hand van deze opdracht ga je een zoekkaart maken waarmee je de meest algemene walvisachtigen kunt herkennen. Zo'n zoekkaart noemen we ook wel een determinatieblad. Het is de bedoeling dat kinderen van jouw leeftijd de zoekkaart kunnen gebruiken.