Home

Van boskip tot biokip

Klik op het plusje voor een grotere foto
Klik op het plusje voor een grotere foto

Het natuurlijke gedrag van leghennen voert terug naar hun wilde voorouder, het rode boshoen, ook wel bekend onder de naam bankivahoen. Alle kippen die wij kennen: legkippen, vleeskippen en sierkippen, stammen†daarvan af. Deze boskip werd circa 4000-5000 jaar geleden in Zuid-OostaziŽ†gedomesticeerd.†Wilde bankiva's, maar ook gedomesticeerde kippen, leven als ze de kans krijgen in kleine groepjes bestaande uit een haan, enkele hennen en kuikens.

De dieren in zo'n 'familie' kennen elkaar. De haan verdedigt zijn hennen en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Het bankivahoen legt in het voorjaar en in de late zomer een nest van vijf tot tien eieren. De kuikens blijven enkele weken bij de kloek. In deze periode leren ze allerlei gedragingen van de kloek die ze later goed van pas komen, zoals het zoeken naar voedsel. Iets waar de kippen het grootste deel van de dag aan besteden.

Deze natuurlijke samenlevingsvorm is in de bio-industrie volledig verdwenen. De laatste veertig jaar is de prijs van een ei vrijwel gelijk gebleven door de enorm efficiŽnte wijze waarop de Nederlandse pluimveehouders werken. Het aantal pluimveehouders is algoritmisch toegenomen. Door de scherpe selectie op legeigenschappen is de huidige kip bovendien meer eieren gaan leggen, circa driehonderd per jaar.

Deze tekst is met toestemming overgenomen uit Natuur & Techniek Wetenschapsmagazine (aprilnummer 2003)