Home

Heb je een vraag over de natuur?

Het vraagcentrum natuur helpt graag bij het vinden van antwoorden op vragen over dieren, evolutie, fossielen, geologische processen, gesteenten en mineralen. Maar er zijn enkele voorwaarden. Zo beantwoorden we geen vragen waarop het antwoord eenvoudig op internet of in boeken is te vinden. Zie onze voorwaarden.

Mail je vraag naar natuurvraag@naturalis.nl. Je krijgt snel antwoord.

Voorwaarden

Het vraagcentrum natuur helpt graag bij het vinden van antwoorden op vragen over de natuur. Dat kunnen vragen zijn over dieren, evolutie, fossielen, geologische processen, gesteenten en mineralen. Maar er zijn enkele voorwaarden.

Het vraagcentrum natuur kan geen antwoord geven op:
  • vragen waarop het antwoord vrij eenvoudig is te vinden in de openbare bibliotheek en/of encyclopedie (zie tips)
  • huiswerkvragen
  • vragen over medische diagnoses
  • vragen over verzorging van huisdieren en planten
  • diepgaande onderzoeksvragen
  • prijsvragen

Onze tips

Vraag je docent(e) om uitleg
Lukt het je niet een huiswerkvraag op te lossen met behulp van je studieboek(en), vraag dan je docent om uitleg.

Maak gebruik van de openbare bibliotheek
In de openbare bibliotheek zijn allerlei gidsen over dieren en planten te vinden, waarmee je vragen kunt beantwoorden als: Wat eet een koolmees? Wanneer worden de jongen van vossen geboren? Wanneer bloeit de wintereik? Wat zijn de natuurlijke vijanden van het konijn? Wat is de vliegtijd van de kleine vuurvlinder? Is er verschil tussen een torenvalk mannetje en vrouwtje?
Zo zijn er gidsen over zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën, insecten, spinnen, vissen en andere zeedieren, schelpen, bomen en bloeiende planten. Per soort vind je meestal een afbeelding met korte beschrijving van het uiterlijk en de leefwijze, de wetenschappelijke naam, informatie over het leefgebied en een verspreidingskaartje.
Naast de genoemde gidsen kun je in de openbare bibliotheek handig gebruik maken van dierenencyclopedieën.

Zoek via internet op de Engelse of wetenschappelijke naam
Op internet kun je vaak meer informatie over een diersoort vinden door te zoeken op de Engelse en/of wetenschappelijke naam, vooral als het om onbekende of minder populaire soorten gaat. Zo levert het zoeken op Dendrolagus dorianus of Dorias tree kangaroo meer informatie op dan zoeken op Doria-boomkangoeroe.

Plaatje/foto nodig? Maak gebruik van zoekmachines
Zoek je een plaatje of een foto van een dier of plant? Gebruik dan een zoekmachine zoals Google, optie afbeeldingen. Het zoekresultaat is vaak beter als je zoekt op de Engelse of wetenschappelijke naam. Probeer wel te controleren of de afbeelding klopt.
Voorbeeld: je zoekt een plaatje van de schedel van een paard. Je zou als zoektermen kunnen gebruiken: skull horse.